Alles wat je moet weten over je gazon bemesten

gazon bemesten

Een mooi, groen gazon is iets om trots op te zijn. Heb jij gras in je tuin? Dan wil je natuurlijk alles eraan doen om het gezond te houden. Naast regelmatig maaien, en sproeien bij droogte kan het ook slim zijn om je gazon van tijd tot tijd extra voeding te geven. Want je gras kan vaak niet alle voedingsstoffen die het nodig heeft, onttrekken aan de bodem! In deze blog lees je daarom alles over bemesten: wanneer je dat doet, hoe je het aanpakt en waarmee.

Hoe weet je of je gazon extra bemesting nodig heeft?

Eigenlijk kan ieder gazon in Nederland van tijd tot tijd wel wat extra voedingsstoffen gebruiken. De standaard achtertuin heeft nu eenmaal niet zulke rijke grond, dat grasplanten er alles uit krijgen wat ze nodig hebben om groot en sterk te worden. En op water alleen kan niemand leven!

Het is slim om je gras ieder groeiseizoen een aantal keer te bemesten. Krijgt je gras één van de volgende kenmerken, dan is het helemaal tijd om ermee aan de slag te gaan. Eigenlijk ben je dan al aan de late kant, maar als je goed op deze noodsignalen reageert, is je gras zeker nog te redden:

  • Dorre, droge plekken in je gras
  • Geel of verkleurd gras
  • Kale plekken

Hoe vaak moet je je gazon mest geven?

Wij raden aan om je gras tijdens de warmere maanden van het jaar drie tot vier keer te bemesten. Je begint met bemesten in het vroege voorjaar: dan ontwaakt je gras uit zijn winterslaap en kan het de extra voeding goed gebruiken om weer op volle sterkte te komen. In de zomermaanden bemest je ook een of twee keer, zodat je gras de hitte van de warme zomermaanden goed kan doorstaan. En in het najaar bemest je nog een laatste keer voor het weer de wintermaanden in gaat!

Hoe ga je te werk?

Bemesten doe je aan het einde van de dag, op een dag dat de bodem mooi droog is. Ideaal is als er binnen 24 uur een buitje valt zodat het regenwater de mest diep mee de bodem in neemt: maar dit kun je natuurlijk ook oplossen door even te sproeien na het strooien van de korrels. Kijk vooral ook of er niet te veel wind staat: de lichte korrels waaien makkelijk weg, en dan is al je moeite voor niets.

Maai je gras eerst voor je het mest gaat geven. Zo kunnen de korrels zich straks goed verspreiden en zakken ze mooi naar de bodem: precies waar je gras het goed kan gebruiken. Strooi de korrels vervolgens met een handstrooier of een strooimachine uit voor de perfecte verdeling. Bekijk de instructies op de verpakking van je gazonmest om te zien hoeveel mest je precies nodig hebt voor jouw gazon.

Welke mest is het beste voor je gazon?

Om het bodemleven onder je gras gezond te houden, raden wij aan om te werken met 100% organische gazonmest. Dit is gemaakt van natuurlijke bestanddelen, en brengt geen chemicaliën de bodem in, die de natuurlijke evenwichten in de grond kunnen verstoren. Organische meststoffen werken bovendien langer door en zijn veilig voor gebruik op gazons waar regelmatig kinderen of huisdieren op ronddartelen.

Alles voor een groen en sterk gazon

Wil je goede gazonmest bestellen, of heb je behoefte aan meer advies over het bemesten van je gazon? Neem dan eens een kijkje op de website van Topgazon! Deze grasspecialisten verkopen niet alleen topkwaliteit graszoden, maar hebben ook alles in huis om je gras groen en gezond te houden. Ze verkopen de beste organische mest en geven je graag vrijblijvend advies over de verzorging van je gazon.

Aanbevolen artikelen